ETUSIVU     TUOTTEET     TILAUS   ILMANVAIHTO   YHTEYSTIEDOT
 
 
 
  » Veskutin löylynohjaimet   » Ilmanvaihtosetti   » VeskuAir   » Muut tuotteet
 

VeskuAir

Uusi ja parempi ilmanvaihto saunaan VeskuAir:in avulla!

Mikä on VeskuAir?

VeskuAir on putkimainen tuloilmaventtiili kaikenlaisille kiukaille saunan löylyhuoneeseen, oli kiukaan sijainti sitten seinän vieressä, nurkassa tai keskellä löylyhuonetta. Raikkaanilman tuloilmakanavisto on kuitenkin oltava kiukaan päällä, suoraan katossa. Asennus on yksinkertaista. Ensin poistetaan katossa olevan tuloilmaventtiilin lautasventtiili. Katossa olevan venttiilin kierteeseen kierretään kiinni VeskuAir:in ensimmäinen putkiosa. Sen jälkeen nostetaan VeskuAir:in toinen putkiosa ja samalla mitataan etäisyys kiukaasta (noin 600 mm) ja kiristetään pultilla putkistot toisiinsa kiinni. Viimeiseksi kierretään halkaisijaltaan 245 mm oleva uusi ilmaa ohjaava venttiili paikoilleen.

Lataa tästä VeskuAir-esite!

Kysy lisää tai lähetä tarjouspyyntö tästä!

Katso alta video VeskuAir:in toiminnasta

Saunakansasta varmaan tuntuu, että joka vuosi tai vuosikymmen esitetään uudet ohjeet siitä, miten saunat tulisi tehdä ilmanvaihdon puolesta oikein. Onko se hyvä asia?

Meidän onneksemme on ihmisiä, jotka jaksavat paneutua tähän jokaista saunojaa jollain tavalla koskettavaan asiaan. Ilmaa on tuotu saunaan milloin mistäkin. Jokainen menetelmä on ollut hyvä ja eteenpäin vievä ratkaisu paremman saunan ilmanvaihdon saavuttamiseksi. Itsekin olen toitottanut yli viisitoista vuotta, että löylyhuoneeseen kiukaan viereen alas pitäisi tuoda tuloilma ja jatkaa tuloilma siitä ylimääräisellä putkituksella löylyn imuun. Tämä ratkaisu on ollut erityisen hyvä puilla lämpiäville kiukaille.

Nyt suosittelen puu- ja sähkökiukaille raikkaan tuloilman tuomista katon kautta ylä- tai välipohjassa. Kattorakenteiden sisällä on edullista ja helppoa tuoda ja viedä ilmaa. Kaikki eristetyt putkistot ja kanavistot jäävät piiloon, ainoastaan läpiviennit katossa tai seinissä jäävät näkyviin. Monet asiantuntijat ovat jo vuosien ajan neuvoneet tuomaan ilmaa löylyhuoneeseen saunan katon rakenteiden sisällä. Suunnittelu on kuitenkin jätetty puolitiehen, eikä toimintaa ole pohdittu paremmin tai pidemmälle. Suunnittelussa ei ole otettu huomioon sitä, mitä sen jälkeen tapahtuu kun ilma on saatu löylyhuoneeseen.

Onneksi on vielä asiantuntijoita/keksijöitä, jotka miettivät pidemmälle, toiminnan loppuratkaisuun asti. Kiukaan yläpuolella löylyn paineaalto tekee hetkessä ilmalukon tuloilmakanavistoon, joten löylyn sekaan ei saadakaan tuloilmaa. Tätä ongelmaa on mietitty monilla tahoilla, mutta ratkaisua ei ole löydetty. Ratkaisuksi on pyritty asentamaan venttiilejä kattoon, jotta löylyn paineaallon ilmavirta ottaisi raikkaan tuloilman. Mutta se ei riitä, sillä löylyhuoneen katossa olevat säädettävät venttiilit joko ohjaavat tai aiheuttavat ilmalukon kanavistoon. Monia hyviä ominaisuuksia jää käyttämättä jos tyydymme näihin ratkaisuihin.

Silmämme ja aistimuksemme ovat tottuneet monien vuosien ajan keittiön lieden yläpuolella olevaan laitteeseen, liesituulettimeen. Liesituulettimen tehtävä on imeä pois ruoan tuoksu ja käry. Tässäkin hyvin toimivassa asiassa on menty vuosien aikana eteenpäin. Nykyaikaisen keittiön muunneltavuus on muuttanut tilakokonaisuutta edistyksellisempään suuntaan. Nykyään keittiössä voi liesikin olla keskellä tilaa liitettynä saarekkeeseen. Käryjen ynnä muiden ilmojen poistoon on myös kiinnitetty huomiota. Perinteinen liesituuletin on siirretty kaappirivistöstä keskelle tilaa. Tässä uudessa paikassa liesituuletin on keskeisellä paikalla keräten ihailua ja katseita joka puolelta. Nämä uudet liesituuletinmallit on tehty samanvärisiksi lieden kanssa. Esimerkiksi jos liesi tehty teräksestä, niin liesituuletin on vastaavasti tehty teräspellistä.

Saunassa voidaan käyttää samaa konseptia, mutta toiminnaltaan päinvastaisella menetelmällä. Saunan löylyhuoneessa kiukaan päälle katosta laskeutuu säädettävä teleskooppimallinen putkisto (pulverimaalattu, kromattu tai teräspellistä), joka ei viekään ilmaa pois vaan tuo ilmaa saunojille.

VeskuAir:in käyttö

Saunaa lämmitettäessä VeskuAir:in ilmaa ohjaava venttiili voidaan sulkea kiertämällä se kiinni alimmaiseen putkiosaan. Tällöin ei tarvitse lämmittää VeskuAir:in kautta tulevaa kylmää ulkoilmaa, vaan kierrättää löylyhuoneessa jo olevaa ilmaa ja säästää energiaa.

Saunomaan tultaessa avataan VeskuAir:in ilmaa ohjaava venttiili. Raikas tuloilma sekoittuu kiukaasta nousevaan lämpöiseen ilmaan ja tulee saunojille nautittavaksi. Kun vettä heitetään kiukaalle, vesi muuttuu vesihöyryksi eli löylyksi, joka nousee kovalla paineella ylöspäin. Löylyn osuessa VeskuAir:in ilmaa ohjaavaan venttiiliin, puskuroi venttiilin muoto löylyä saaden sen ohjautumaan alemmille tasoille aikaisemmin kuin ennen. Ylös nouseva löyly saa aikaan alipaineisen kehän raikasta tuloilmaa venttiilin yläpinnalla, josta ohivirtaava löyly tempaa ilmaa mukaansa. Löyly tulee saunojille nautittavaksi lämpöisenä, kosteana ja nyt myös happirikkaana. Saunomisen loputtua annetaan VeskuAir:in ilmaa ohjaavan venttiilin olla auki niin kauan kuin ilmaa on tullut riittävästi löylyhuoneen kuivumiseen.

Klikkaa kuvia alla nähdäksesi ne suurempana

 
Uutiset
 
Veskutin-löylynohjaimia myyty jo yli 1000 kappaletta!
 
© Saunavesa Saunavesa Facebookissa  |  vesa.leskisenoja@gmail.com  |  0400 289 621