ETUSIVU   TUOTTEET   TILAUS     ILMANVAIHTO     YHTEYSTIEDOT
 
 
 
  » Puilla lämpiävä kiuas   » Sähköllä lämpiävä kiuas
 

Ilmanvaihto

Parhaan ilmanvaihdon saaminen puilla lämpiävään saunaan

Tuloilma
 
Parhaaseen tulokseen saunoessa päästään, kun sijoitetaan raikkaan ilman tulo lähelle löylynohjainta. Puilla lämpiävän kiukaan paikka on yleensä poistohormin läheisyydessä.
Jo kiukaan paloturvallisuuden takia kiuasta ympäröi palamaton materiaali.

Raikkaan ilman tulo on syytä johtaa ulkoa (lattiavalun sisässä tai pinta-asennuksena) kiukaan viereen putkella. Raikkaan ilman on noustava kiukaan yläpuolelle alhaaltapäin ja käännyttävä löylyn mukaan, kuitenkin löylynohjaimen propellin alapuolelle.
   
   
Propellin pyöriessä raikasilma sekä kiukaasta nouseva lämpö ja kosteus sekoittuvat tasaisesti löylyhuoneeseen. Suosittelen puilla lämpiäville kiukaille Veskutin 10, 15 ja 20 - löylynohjainmalleja.

Raikasilma ja löyly sekoittuvat
toisiinsa vasta kiukaan päällä.
   
   
Painovoimainen ilmanvaihto toimii parhaiten silloin, kun saunaan tulevan raikkaanilman putkitusta ei lopeteta ulkoseinän läpiviennin kohtaan. Putkea on nostettava saunan ulkopuolella korkeammalle (noin 1 metri) kuin saunan sisällä oleva putken korkein kohta on. Silloin kylmäilma laskeutuu saunan ulkopuolella ja lattiavalussa koko ajan alaspäin.

Ilman nousu tapahtuu vasta kiukaan vieressä. Metalliputki kiukaan vieressä lämpenee kiukaan ja löylyhuoneen ilman vaikutuksesta. Lämpö saa ilmalle aikaan horminosteen (putken sisällä oleva kylmä ilma kevenee lämmetessään).

Putki voi olla muovista viemäriputkea seinän ulkopuolella ja lattiavalussa, mutta kiukaan vieressä sen on oltava metallia. Putki voidaan koteloida saunan ulkopuolella, mutta sitä ei saa eristää.
   
   
Eristämätön putki saunan ulkopuolella
pitää ilman putkessa kylmempänä ja painavampana.
   
   

Löylyn kulku tekee kuperkeikan saunoessa

Saunontatilanteessa kun vettä heitetään kiukaalle, kuuma vesihöyry nousee kiukaasta ylöspäin, löylynohjaimen alapuolella mukaan sekoittuu raikas tuloilma. Hidastunut löylypilvi tulee saunojille nautittavaksi. Sen jälkeen kun heitetään vettä uudestaan kiukaalle, koostumukseltaan samanlainen löylypilvi tulee saunojien nautittavaksi. Poistuu edellinen löylypilvi kylmenneenä alaspäin kohti lattiatasoa. Sama toiminta jatkuu taas edelleen ja löyly tekee niin sanotun kuperkeikan ennen kuin se poistuu palamiseen.

Saunan ovi tulee olla kynnyksellä varustettu
, sillä muuten kiuas imee pesuhuoneen puolelta ilmaa palamiseen, eikä raikasilmaputkituksen kautta, kuten sen kuuluisi tehdä. Saunomisen loputtua, mutta löylynohjaimen propellin vielä pyöriessä, saunatila kuivuu tavanomaista paremmin.

Raikkaanilman tulo voidaan tehdä myös niin, että putkea ei saunan sisäpuolella laitetakaan lattiavaluun vaan putki laskee koko ajan saunan ilmatilassa lattian tuntumassa ulkoseinältä kiukaalle päin ja nousee vasta kiukaan vieressä ylöspäin. Putkitus saunan sisällä pitää olla metallia. Löylyhuoneen ilma lämmittää putkea pidemmältä matkalta ja ilma putken sisällä lämpenee ja kevenee. Painava kylmä ilma työntää edellään lämmennyttä keveätä ilmaa löylyn mukaan saunojille nautittavaksi.
   
   
Teippaa tuloilmaputki hyvin seinän alumiinipaperin kohdalta, koska siinä kohdassa lämpöinen ilma ja kylmäilma kohtaavat. Kondenssivesi muodostuu putken ulkopuolelle ja tipahtaa alas lattialle.
   
   

Poistoilma

 
Löylyhuoneessa ei varsinaisesti tarvita minkäänlaista poistoilmakanavaa, koska puilla lämpiävä kiuas kuluttaa palaessa paljon ilmaa. Poistoilma poistuu löylyhuoneesta poistohormin kautta (kiuas kuluttaa 3 – 5 kertaa löylyhuoneen kuutiomäärän ilmaa tunnissa palamiseen). Mikäli löylyhuoneessa on jälkituuletuksen venttiili, venttiili avataan vasta saunomisen jälkeen.
   

Havaintoesimerkki

 
Voit todeta Veskutin-löylynohjain kokonaisuuden toiminnan myös silloin kun sauna on kylmillään. Kesällä sisäilman ja ulkoilman lämpötilaerot ovat pienimmillään, virtauksia ei voi juuri havaita. Painovoimainen ilmantulo kun on rakennettu oikein ja tuloputken pää on suunnattu löylyn suihkeeseen löylynohjaimen propellin yhteyteen. Pienestäkin ilman virtauksesta löylynohjaimen propelli pyörii.
   
   
Hyvässä saunassa on kaiken muun hyvän lisäksi myös hyvä ilmanvaihto, ja hyvän ilmanvaihdon edellytyksenä olevat kolme vaihetta saadaan toimimaan yhdessä, jos
  • tuloilma täydentää tasaisena virtana ja kiukaan lämmittämänä riittävästi käytetyn sisäilman
  • ilmankierto täyttää koko saunatilan
  • poistoilma ohjaa oikein ilmankiertoa ja on tasapainossa tuloilman kanssa
Professori Erkki Helamaa Sauna-lehti 2/2005
   
   
ilmanvaihto   ilmanvaihto
Näkyville tuleva raikasilmaputki on päällystetty narulla, venttiilin kansi on auki.   Venttiilin kansi on helppo sulkea kun
saunominen on lopetettu.
   
   
 
Uutiset
 
Veskutin-löylynohjaimia myyty jo yli 1000 kappaletta!
 
© Saunavesa Saunavesa Facebookissa  |  vesa.leskisenoja@gmail.com  |  0400 289 621